Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Måste jag börja träna styrka nu efter femtio?

27 maj, 2024 
En kvinna med hantar.
Foto: TT
”Madeleine” tycker att det är tråkigt att träna styrka på gym – men har hört att det är bra med styrketräning när man passerat 50-årsåldern. Hur ska hon tänka? MåBra:s träningsexpert Sandra Hiort reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 styrkeövningar för dig i klimakterietBrand logo
5 styrkeövningar för dig i klimakteriet

Fråga: Jag hörde en föreläsare som pratade om klimakteriet, och om nya rön vad gäller träning för kvinnor efter 50. Jag blev lite missmodig. Det var som att allt som räknades var styrketräning. Jag har alltid rört på mig, men sysslat mer med uthållighetsgrejer. Jag har simmat och sprungit, ofta långt och långsamt.

Nu märker jag att kroppen ser annorlunda ut, det är som att träningen inte biter längre. Måste jag börja träna styrka? Hur tungt ska jag i så fall lyfta? Det lät på föreläsaren som att man måste köra riktigt hårt. Jag har alltid tyckt att det verkar urtrist att träna på gym – måste jag tvinga mig själv nu?

/Madeleine

Sandra Hiort, MåBra:s expert inom träning, svarar: ”Vi förlorar muskelmassa”

Vad härligt att du är igång och tränar. Stanna upp och ge dig själv en klapp på axeln bums! Det absolut viktigaste är att du mår bra och rör på dig – all träning räknas!

Annons

Jag gissar att föreläsaren syftade på att styrketräning motverkar att vi börjar tappa mer muskelmassa runt 50-årsålden. För att motverka är det i regel styrketräning som bäst gör jobbet. MEN det här behöver absolut inte betyda att du ska tillbringa timmar med att lyfta tungt på gym, om du inte gillar det.

Kanske kan du också motiveras av att styrketräning faktiskt skulle kunna vara det som ger dig de resultat du vill ha? Som bonus hjälper det dig att hålla dig skadefri, och annan träning känns ofta plötsligt lättare.

Då du redan har bra träningsrutiner kanske du kan börja med att lägga till styrketräning i passen du redan gör? Börja till exempel med bra basövningar som utfallssteg, benböj, armhävningar, planka och rygglyft. Kanske kan du blanda in övningarna i dina springpass? I stopp på vägen, eller som uppvärmning alternativt avslut. Det viktiga är att du verkligen utmanar musklerna du jobbar med när du styrketränar, för att de ska blir starkare måste vi först trötta ut dem.

Annons

När övningarna känns lättare, så småningom, kan du bygga på med lite motstånd – vikter eller gummiband till att börja med. Eller gör fler repetitioner. Använder du vikter tröttar du lättare ut muskeln snabbare, så vill du träna mer tidseffektivt kan det vara bra. Får du så småningom till 3x30 minuter styrketräning i veckan, av något slag, så är det toppen!

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till fragaexperten@mabra.com. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons