Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Klimakteriet Täta bröst Om MåBra

Lotta, 57: ”Min tinnitus ­bestämmer inte över mig längre”

29 sep, 2024
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Mitt under en stressig omorganisation på jobbet så började Lotta höra ett ljud i örat som inte gav med sig. I dag, 10 år senare, har hon kvar sitt brus men har lärt sig att leva med det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligtBrand logo
5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt

Så här i efterhand har Lotta Karlsson insett att hennes tinnitus debuterade flera år tidigare, efter en konferens med efterföljande konsert. Men den gången hittade läkarna aldrig någon förklaring till det ständiga bruset i örat, och så småningom gick också problemet över av sig självt.

Tills att det alltså dök upp igen några år senare i samband med en omorganisation på banken som gjorde arbetsstressen extra hög. Den här gången blev diagnosen ”svår tinnitus”, den kroniska varianten.

– Det är inte belagt i forskning att stress orsakar tinnitus, men man kan ju ändå se sambandet. Min tinnitus har talat om för mig varje dag hur jag mår. På helgen har bruset blivit lite lägre, och sedan har ljudet skruvats upp igen, särskilt vid stress, säger hon och fortsätter:

Annons

– När det var som värst så störde ljudet både sömnen på natten och koncentrationen på dagen. För mig som annars är en väldigt energisk person, full av energi, så har det varit svårt att acceptera den enorma trötthet som följde av att dygnet runt, sju dagar i veckan, höra det här ljudet. Dessutom fick jag hela tiden säga ”va?” i sammanträden och möten med kunder.

Lotta Karlsson

Finansförbundet

Ålder: 57 år.
Bor: Dalby, Lunds kommun.
Familj: Sambo och vuxen son.
Gör: Privatrådgivare på bank, fackligt förtroendevald.

Underlättande verktyg

Därför var det en stor hjälp för Lotta att få en hörapparat via vårdens hörselenhet för vuxna, och även tekniska hjälpmedel att använda under just möten.

– Jag har en hörselnedsättning som gör att jag har svårt att uppfatta vissa bokstäver och stavelser, och i kombination med tinnitus blev det ännu svårare. Men min hörapparat har ett brusläge som jag använde under första året för att stimulera hjärnan att inte fokusera på min tinnitus, förklarar hon.

Lotta fick också genom vården genomgå ett åtta veckor långt behandlingsprogram som kallas MBSR och står för Mindfulness Based Stress Reduction, vilket ­ungefär betyder mindfulness-­baserad stressminskning. Avstressningsverktygen hon lärde sig då har hon fortfarande nytta av.

Annons

– Förvärras min tinnitus i vissa situationer så har jag verktyg som jag kan använda mig av, som andningsövningar, yoga eller kroppsscanning. Man hamnar i läget där man får ta ett beslut – är det tinnitusen eller jag som ska bestämma över vad jag gör i livet? Jag hör fortfarande bruset, men nu känner jag att jag är mycket mer i balans!

Övning: Kroppsscanning

Sätt eller lägg dig bekvämt, slut ögonen och andas genom näsan. Börja långsamt känna in din kropp, del för del. Känn dina fötter, dina vader, dina knän, dina lår, dina höfter, din rumpa, och vidare uppåt. Stanna vid varje kroppsdel en liten stund, känn hur den känns, och gå sedan vidare till nästa del.

Om tankarna vandrar iväg, så gå bara tillbaka till andningen igen. Du kan lägga en hand på din mage och följa in- och utandningen där för att få hjälp med att hålla fokus.

När du har scannat hela din kropp och känner dig redo, öppna ögonen och ta in rummet igen. Ta med känslan av lugn och närvaro under resten av din dag!

Annons