BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Vanligaste misstagen vi gör när vi följer 5:2-dieten

16 dec, 2020 
kvinna följer 5:2-dieten utan misstag
Att följa 5:2-dieten kan vara lite knepigt innan man kommer in i det ordentligt. Här är de vanligaste misstagen vi gör, på ät-dagar och på faste-dagar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är 5:2-dietenBrand logo
Det här är 5:2-dieten

5:2-dieten har blivit populär för att den är relativt enkel att följa – när man väl har kommit in i det. I början däremot är det många som upplever den som lite knepig på fastedagarna. Här är några av de vanliga misstagen vi gör.

1 Du äter fel saker på fastedagar

När du ska äta ett väldigt begränsat antal kalorier, som man gör under fastedagarna, är det extra viktigt att verkligen äta det som kroppen behöver och mat som mättar. Ägg och grönsaker är bra, näringsrika och mättande livsmedel.

2 Du överkompenserar på ät-dagar

Tanken med 5:2-dieten är att man äter som vanligt, det vill säga det energiintag man behöver, under vanliga ät-dagar och att man som kvinna begränsar sig till 500 kalorier två dagar i veckan. Om man äter för mycket under de fem andra dagarna så kommer totala energiintaget fortfarande att bli för högt.

kvinna följer 5:2-dieten och försöker undvika misstag
Det kan vara svårt att hitta bra balans i vad man äter, både på ätdagar och fastedagar.

3 Du tränar för hårt på för lite energi

På 5:2-dagarna får du i dig mindre energi och ska därför inte satsa på hårdare träning de här dagarna. Därmed inte sagt att du inte ska träna. Det är jättebra att röra på sig men välj lite lugnare träningsformer just de här dagarna.

Annons

4 Du dricker för lite vatten

Vi ska förstås inte dricka för mycket vatten heller utan precis så mycket vatten vi behöver, men när man går emot kroppens signaler (som att äta när man känner hungerkänslor som man kan göra på fastedagar) så kan det vara lätt att missa att dricka också.

Man känner inte alltid skillnad på törst och hunger, det kan man behöva träna på.

kvinna följer 5:2-dieten och undviker misstaget att dricka för lite vatten
Lär dig känna skillnad på törst och hunger och drick det vatten du behöver.

5 Du har inte en ordentlig plan

För att verkligen kunna hålla sig till något – och få resultat så behöver man ha en plan. Stäm av med dig själv att du verkligen har bestämt dig för att du vill hålla dig till 5:2 och hitta ditt varför. Det vill säga – vad vill du ha ut av det?

Gör upp en plan för vad du ska äta under ät-dagar och vad du ska äta under fastedagar. Och håll dig sedan till planen så långt det bara går.

Annons

6 Du ger upp innan du kommit in i det

Många vittnar om att det är tufft i början av 5:2-dieten men att det blir betydligt lättare efter några veckor, när man kommit in i det.

Du kan alltid mjukstarta genom att lägga fastan på halva dagar, det vill säga till exempel fasta från tisdag eftermiddag till onsdag eftermiddag.

Foto: TT

LÄS MER:

5:2-recept: 8 nyttiga frukostar att äta på fastedagarna

Doktor Michael Mosley: Så går du ner i vikt – utan diet

Försöker du gå ner i vikt? Här är 7 peppande motivationstips

Annons